Principalele tipuri de plăci și acoperiri de podea

Unul dintre cele mai populare materiale pentru construcții sunt plăcile și acoperirile din beton armat. Există mai multe varietăți ale acestora, produse atât conform cerințelor standard, cât și ca parte a comenzilor individuale.

Fiind un element structural important în proiectarea oricărei clădiri, plăcile (panourile) din această categorie formează baza pentru structura acoperișului sau pentru construcția etajului următor. Luați în considerare principalele tipuri și avantaje ale produselor.

Placi de podea monolitice (solide, solide)

Marcat cu literele P, PP, PTS. Numerele de după ele indică clasa de rezistență la compresiune și dimensiunile. Plăcile solide sunt produse din beton tubular, de formă dreptunghiulară, cu o cușcă de armare, care pot fi fabricate atât în ​​fabrică, cât și direct pe șantier. Funcția de suport, distribuția sarcinii, asigurarea rigidității structurii – acesta este scopul principal al acestui tip de produse din beton armat. Scopul este construcția de structuri masive, rețeaua de încălzire, structuri la distanță (în special, balcoane).

Avantajele plăcilor de podea monolitice sunt capacitatea de a rezista la sarcini grele, simplitatea metodei de fabricație și ușurința relativă de instalare. Dezavantaje – izolare fonică slabă, perioadă lungă de întărire, domeniu limitat din cauza greutății uriașe (de la 7000 kg).

Plăci cu nervuri (profilul „jgheab”)

Unii experți disting acest grup ca o subspecie de plăci cu corp. Posibile opțiuni de marcare: PR, PV, PS, PF, PL, PTR, PKZH, POV, POS, POF, POL etc. Acestea sunt produse din beton armat dintr-o structură solidă, produse în configurație în formă de U și echipate cu nervuri laterale (forma dreaptă verticală sau trapezoidală). Indiferent de dimensiune, plăcile de podea cu nervuri (acoperiri) au elemente speciale încorporate care servesc la conectarea structurilor. Produsele sunt utilizate în principal la instalațiile industriale și casnice, în construcția de ateliere de producție, garaje, depozite, subsoluri. Pentru clădirile rezidențiale, acestea sunt potrivite numai ca tavane în poduri – din cauza imposibilității de a oferi un tavan plat.

Avantajele plăcilor de pardoseală cu nervuri includ munca excelentă de îndoire, greutate mai mică comparativ cu tipul anterior (65-2650 kg). Dezavantajul este domeniul limitat.

Placi cu miez tubular (miez tubular)

Astfel de plăci, utilizate ca podele interioare, se caracterizează prin prezența canalelor de aer interioare de formă rotunjită sau ovală. Datorită acestei caracteristici, greutatea atât a podelelor în sine, cât și a structurii clădirii în ansamblu este redusă semnificativ. Produsele sunt solicitate în construcțiile rezidențiale și sunt potrivite și pentru scopuri comerciale și casnice (centre de divertisment, clădiri de birouri mici, depozite, garaje etc.).

Greutatea este principalul avantaj al plăcilor cu miez tubular, ceea ce a condus la o gamă largă de posibilități de aplicare a acestora. Sarcina pe fundație este redusă odată cu creșterea izolației termice și fonice. În plus, canalele de aer din plăcile cu miez tubular pot fi utilizate pentru așezarea comunicațiilor. Avantajele importante sunt, de asemenea, prețul accesibil și ușurința comparativă de instalare. Dezavantajul este o rezistență puțin mai mică, spre deosebire de alte tipuri.

Plăci PC și PB

Categoria descrisă mai sus, împreună cu mărcile PTM, PKK, PKT, PG, include cele mai populare două soiuri: 

  • Plăci PK (placă de canal, planșeu din beton rotund-gol de cofraj); 
  • Placi PB (placa fara cofraj).

Principala diferență dintre aceste produse, asemănătoare ca aspect, constă în tehnologia de fabricație. În primul caz, procesul de producție presupune turnarea amestecului de beton într-o matriță metalică (cofraj) cu plase de armare și tije plasate în ea. Astfel, sunt create plăci cu o lungime strict specificată. Alegerea sortimentului este disponibilă pe baza unei trepte de 30 cm Lungimea maximă este de 9 m.

A doua opțiune se realizează prin așezarea amestecului de beton pe linii transportoare vibrante (suporturi). Placa lungă semifabricată rezultată este apoi împărțită de o mașină de tăiat în lungimile dorite. Buclele de montare pe astfel de produse pot fi prezente sau nu la cererea clientului. În acest caz, multiplicitatea aproximativă a treptelor este de 10 cm, ceea ce oferă o gamă mai largă de dimensiuni. Lungimea maximă este de 10,2 m.

Există, de asemenea, plăci de podea în șold (acoperă întregul perimetru cu un singur element), plăci casetate (plăci tip napolitană cu structură de zăbrele), opțiuni rezistente la seism (care au caracteristici de rezistență îmbunătățite) etc.

În producția de plăci și acoperiri de podea, pot fi utilizate diferite clase de beton și clase de armătură. În special, pentru construcția de clădiri cu mai multe etaje care asigură o sarcină semnificativă asupra structurilor, se utilizează beton greu (marcajul „t”). Pentru armături suplimentare, se pot folosi armături precomprimate sau precomprimate. Producția industrială la întreprinderile rusești este reglementată de GOST 26434-2015, GOST 9561-2016, GOST 32499-2013, GOST 23009-2016 și alte documente.

Instalarea se realizează cu ajutorul unui echipament de ridicare. Pentru aceasta, de regulă, se folosesc bucle de sling, prevăzute de designul produselor.