Tipuri de nisip și utilizarea lor în construcții

Tipuri de nisip

În funcție de locul și metoda de extracție a nisipului, se disting mai multe tipuri din acest material. Fiecare dintre ele are proprietățile sale caracteristice, ceea ce determină distincțiile în recomandările de utilizare în construcții.

Deci, dacă vorbim despre origine, nisipul este clasificat după cum urmează.

nisip de râu

Nisipul de râu se numește nisip extras din fundul râurilor sau al lacurilor. În industria construcțiilor, această versiune a materialului este foarte apreciată, deoarece în ceea ce privește puritatea este de multe ori superioară analogilor, având în același timp proprietăți excelente de canalizare. Diametrul boabelor de nisip de râu este de obicei de 0,3-2,5 mm. Există și una mai mare.

Această varietate este bună pentru mortare de beton, șape de ciment, structuri care îndeplinesc o funcție de drenaj sau de filtrare. Dacă amestecul de beton este pregătit cu participarea nisipului de râu, este necesar să se țină cont de capacitatea sa de a se depune rapid – soluția necesită amestecare constantă. Acest tip de nisip are de obicei cel mai mare preț în comparație cu alte opțiuni oferite pe piața industriei construcțiilor.

Nisip de carieră (de râpă).

Extragerea unui astfel de nisip se realizează printr-o metodă deschisă, care implică aportul de materii prime direct din sol cu ​​formarea de gropi. Materialul se caracterizează printr-un procent semnificativ de impurități: pietre, praf, lut și alte elemente. Calibrul boabelor de nisip dintr-o carieră este determinat de intervalul de la 1,0 la 5 mm.

Nisipul de carieră în formă brută este aplicabil în construcția de șanțuri sau sub formă de terasament sub fundație. Majoritatea furnizorilor de top vând acest tip de material prin pre-certare și/sau spălare. În acest caz, devine posibilă utilizarea acestuia la formarea unei șape de beton, pentru lucrări de tencuire și finisare și pentru prepararea unui amestec de beton asfaltic.

Nisip de mare

Acest nume logic a fost dat materialului extras cu ajutorul mecanismelor hidraulice din fundul mărilor sau oceanelor. Pe lângă sare, practic nu există impurități în astfel de nisip. Dar pentru anumite tipuri de lucrări, curățarea – în acest caz, desalinizarea – este încă necesară. Rezultatul dorit se obține prin spălare cu apă proaspătă.

Acesta este un tip de nisip foarte popular, care se explică prin posibilitățile largi de aplicare a acestuia: de la prepararea amestecurilor uscate de construcție până la producția de structuri din beton armat. Cu toate acestea, materiile prime sunt considerate rare – din cauza imposibilității producției sale în masă.

nisip artificial

Pe lângă tipurile naturale de nisip deja luate în considerare, formate prin distrugerea naturală a rocilor, pe piața construcțiilor de astăzi există și opțiuni artificiale. Producția lor presupune zdrobirea fragmentelor de rocă mai mari: calcar, marmură, granit, cuarț.

Cel mai popular tip artificial este nisipul de cuarț . În procesul de producere a acestuia, cuarțul mineral este zdrobit și cernut – până când se obține omogenitatea fracționată. Nisipul de cuarț zdrobit este utilizat în mod activ în lucrările de finisare, crearea de elemente decorative și fabricarea materialelor pentru sudare. Producătorii de beton îl folosesc și ei, dar relativ rar. Un avantaj valoros al nisipului de cuarț este compoziția sa monogenă fără impurități.

Nisipul de munte este considerat o varietate de nisip de carieră, dar poate fi clasificat drept artificial, deoarece producerea acestuia implică zdrobirea maselor de rocă. Găsit la poalele munților. Ca urmare, se obțin boabe cu o suprafață rugoasă de 0,15-4,5 mm în diametru. Datorită costului său scăzut, materialul a câștigat o mare popularitate. Printre domeniile de aplicare se numără producția de beton, prepararea mortarelor de tencuială și zidărie, construcția drumurilor, amenajarea teritoriului, amenajarea peisajului. Dar ar trebui să se țină cont de „îmbogățirea” impurităților.

Nisipul artificial poate fi obținut și prin reciclarea materialelor reciclabile  – sticlă, fragmente de beton, asfalt etc. – iar această metodă a câștigat recent popularitate în multe țări.

Ce culoare ar trebui să fie nisipul de construcție?

Specia fluvială are două soiuri principale: galben și gri. Mai puțin obișnuit maroniu și alb. Nisipul de carieră este brun-cenușiu sau în variații de galben. Cuarțul are o culoare gri sau albă și se pretează perfect pigmentării artificiale.

Există și nisip negru în natură – strălucitor, ca o pulbere de metal. Această varietate se formează ca urmare a proceselor geologice și se găsește în diferite părți ale lumii. Granulele de nisip sunt particule de minerale grele de culoare închisă care sunt concentrate într-o masă omogenă în procesul de spălare a componentelor mai deschise ale nuanțelor deschise. Compoziția minerală este în principal hematită, magnetită, ilmenită.

Un mare dezavantaj al nisipurilor negre este radioactivitatea ridicată (50-300, și uneori 1000 microR/h), motiv pentru care această fosilă nu este utilizată în construcții și activități economice. Exoticele foarte rar folosite sunt și nisipurile naturale roz, roșii, albăstrui și verzui.

Atunci când alegeți materiale pentru construcții sau în scopuri industriale, este întotdeauna necesar să rețineți că fiecare tip specific de nisip este recomandat pentru o anumită gamă de sarcini.