Ingrijirea betonului dupa turnare

Majoritatea constructorilor incepatori sunt siguri ca dupa eliberarea betonului de pe cofraj, cand mortarul se intareste, toate lucrarile necesare se termina. Doar ca aceasta abordare este gresita. De o importanta considerabila este ingrijirea ulterioara a betonului turnat.

Motivele necesității de îngrijire

Cat de puternica va deveni structura de beton intarit depinde direct de gradul de conditii optime de hidratare. Daca nu le acordati importanta, atunci in cele din urma exista sansa de a obtine un produs cu crapaturi si alte daune. Implementarea lucrarilor de intretinere este o procedura importanta care necesita aplicarea unor eforturi specifice, altfel va afecta negativ caracteristicile de rezistenta ale betonului si va exista pericolul de distrugere a structurii betonului. Este necesar sa se efectueze masuri cuprinzatoare pentru a asigura conditii adecvate pentru un amestec de beton pentru a obtine in cele din urma un produs durabil.

Sarcinile principale ale lucrarilor in curs de ingrijire a betonului de intarire dupa turnarea acestuia sunt:

  • reducerea posibilității de contracție a plasticului;
  • asigurarea rezistentei;
  • excluderea influenței diferențelor de temperatură;
  • prevenirea uscării excesive și timpurii;
  • garanția duratei de funcționare;
  • prevenirea influențelor mecanice și chimice

Reguli de muncă de îngrijire

Întreținerea bazei după turnare poate fi considerată finalizată în situațiile în care s-a obținut cel puțin 65% din rezistență sau perioada de deformare care are o justificare tehnică specifică. Primul pas după turnarea amestecului de beton este inspectarea cofrajului pentru a căuta defecte care duc la scurgeri și defecțiuni structurale ulterioare. Dacă se constată defecte, acestea trebuie corectate înainte ca betonul să se întărească. Această perioadă durează în medie nu mai mult de două ore.

În timpul întăririi bazei, este necesar să se excludă orice efect mecanic asupra structurii. Profesioniștii recomandă acoperirea produsului cu folie de plastic pentru a evita eroziunea.

Menținerea nivelului adecvat de umiditate și a temperaturii potrivite este, de asemenea, un pas important în îngrijirea betonului. Este necesar să se mențină un nivel de umiditate de 90-100%.

Trebuie luat în considerare faptul că uscarea prematură are un efect negativ asupra amestecului. Cel mai adesea, acest lucru se datorează scurgerii de umiditate din cauza defectelor din cofraj. Rezultatul supravegherii umidității este o scădere a caracteristicilor de rezistență, iar în cele mai rele cazuri – separarea nisipului. Ca urmare a unei reduceri accentuate a volumului de beton, apar fisuri din cauza intemperiilor.

Fisurile care au apărut pentru prima dată pe partea exterioară a structurii s-au răspândit rapid în interiorul acesteia, ceea ce duce la o creștere a amenințării la adresa clădirii. Este necesar să se mărească timpul de întărire până când fundația primește rezistența care îndeplinește standardele.

Trebuie luate în considerare și condițiile climatice: de exemplu, vântul accelerează procesul de întărire. În plus, acest proces este influențat de umiditate și temperatura ambiantă. După opt ore, este necesară umezirea regulată a bazei. Pentru aceasta se folosește irigarea difuză. Rumegul poate fi folosit și pentru a proteja betonul care se întărește. Pe lângă opțiunea descrisă mai sus, puteți folosi un adăpost din prelată sau pânză de pânză. Nu uitați de umezirea materialului de protecție pentru a simula o compresă umedă.

Procedura de hidratare trebuie efectuată numai în situațiile în care temperatura medie pe zi depășește cinci grade. În condiții de posibile înghețuri, este necesar să se utilizeze materiale care rețin căldura. Când nu este posibil să se efectueze umezirea regulată în timp, este permisă acoperirea structurii cu o peliculă polimerică cu o grosime de peste 200 de microni. De asemenea, este important să se reducă numărul de îmbinări, acestea trebuie lipite cu bandă adezivă sau alte benzi specializate.

De asemenea, este necesar să ne amintim despre protecția amestecului de beton de deteriorarea apelor subterane. La numai 3-4 zile de la turnare, se obține rezistență, care nu se teme de spălare.

Caracteristici de îngrijire a betonului în timpul verii

Este evident că vara temperatura ambientală este foarte ridicată, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de mai mult efort pentru a asigura nivelul necesar de umiditate în amestec și pentru a proteja împotriva uscării premature. Este necesar să se folosească echipament de protecție: rumeguș, pânză de pânză sau husă de pânză. Sunt umezite cu o sticlă cu pulverizator. Pentru a menține caracteristicile de calitate ale amestecului de beton, udarea nu trebuie neglijată.