Dacă sunteți pe cale să comandați beton gata amestecat pentru lucrările dvs. de zidărie (pentru a realiza o placă de beton, de exemplu), va trebui să luați în considerare câțiva parametri care influențează prețul betonului livrat . Acești parametri vă pot ajuta să estimați prețul betonierei sau să explicați diferențele de preț dintre mai multe oferte de betoane livrate gata de utilizare.
1) ALEGEREA TIPULUI DE BETON PE CARE URMEAZĂ SĂ ÎL COMANDAȚI
Iată care sunt parametrii care influențează prețul m 3 de beton:
Clasa de expunere a betonului:
În funcție de tipul de lucru pe care doriți să îl realizați și de mediul în care acesta se află , compoziția betonului va fi diferită. Într-adevăr, pentru ca structura să fie durabilă , compoziția betonului trebuie să fie adaptată condițiilor de mediu la care va fi supusă structura. Pentru ca in functie de mediul in care este asezat, betonul se va confrunta pe durata de viata cu diferite tipuri de atacuri care pot fi mai mult sau mai putin severe (atac de sare , de sulfati , de inghet , de atac chimic etc.).
Opțiuni posibile alese:
În funcție de tipul de beton sau mortar, de lucrările care trebuie efectuate și de condițiile de turnare, poate fi înțelept să alegeți beton cu opțiune(e).
De exemplu, optați pentru beton accelerat în cazul betonării pe vreme rece, beton întârziat în cazul betonării pe vreme caldă sau turnare complicată, beton compus din pietriș mic pentru o finisare mai ușoară, beton fluid sau chiar autocompactant pentru a facilita turnarea, beton armat cu fibre , beton hidrofug pentru reducerea permeabilității la apă, beton colorat în masă , beton dezactivat etc.
Orice variantă va implica modificări ale formulei (adăugarea de adjuvant specific, fibre, aditivi etc.). Aceste schimbări vor avea un impact inevitabil asupra prețului betonului .
2.) DISTANȚA CARE SEPARĂ ȘANTIERUL DUMNEAVOASTRĂ DE ȘANTIERUL DE PRODUCȚIE DE BETON
Prețul unei autobetoniere variază în funcție de distanța dintre șantierul dvs. și locul de producție a betonului. Din punct de vedere mecanic, cu cât șantierul este mai departe de locul de producere a betonului, cu atât costurile de transport vor fi mai mari. Alegerea instalației de beton are așadar un impact puternic asupra prețului betonului livrat. Este important să alegeți o fabrică situată în apropierea șantierului dvs. pentru a primi betonul.
3) ZONA GEOGRAFICĂ ÎN CARE SE AFLĂ AMPLASAMENTUL
Prețul betonierei diferă de la o zonă geografică la alta, deoarece costurile de materie primă , de producție și de transport ale betonului diferă.
Într-adevăr, prețul constituenților utilizați la producerea betonului (ciment, agregate, adaosuri, adjuvanți) nu este același peste tot. Natura constituenților betonului, distanța față de locul lor de producție (cimentări, cariere etc.) și metodele de furnizare a acestora (basculante, fluvial sau feroviar) influențează prețul acestora.
Costul de fabricație a betonului va depinde în special de dimensiunea fabricii, de degradarea acesteia, de amplasarea acesteia, de costurile fixe etc.
Prețul transportului betonul diferă și în funcție de sector, mai ales dacă se află într-o zonă urbană cu riscuri de blocaje sau într-o zonă rurală.
4) MIJLOACE DE LIVRARE IN FUNCTIE DE ACCESIBILITATEA SITE-ULUI
Accesibilitatea locului unde este turnat betonul este importanta deoarece va conditiona tipul de camion folosit pentru transportul betonului.
Datorita jgheaburilor cu care este echipat, un malaxor (numita si autobetoniera) este capabila sa asigure turnarea directa a betonului pana la aproximativ 2,5m din spatele camionului.
Ulterior, autobetoniera pur și simplu nu poate accesa punctul de turnare. De exemplu, când o poartă de acces este prea îngustă sau dacă betonul trebuie turnat la etaj.
In cazul in care amplasamentul este dificil de accesat , este posibil sa se foloseasca un camion special dotat cu echipamente specifice pentru a transporta betonul la punctul de turnare.
Aceste autovehicule sunt:
– Camionul mixer-pompă (numit și mixo-pompă sau pumi): este un autobeton echipat cu o pompă de beton surmontată de un braț articulat (săgeata). Brațul face posibilă deservirea betonului până la 20 m în linie dreaptă (în medie) și de la 12 la 24 m înălțime.
– Autopompa : asocierea unui autopompa cu un braț care poate ajunge până la 52 de metri cu un autobetoniere face posibilă extinderea distanțelor de intervenție sau atingerea unor zone cu acces dificil.
Utilizarea unor astfel de echipamente speciale va crește prețul de livrare.
5) VOLUMUL DE BETON LIVRAT
Livrarea betonului cu autobetoniera se face la m 3 (metru cub).
În funcție de tipul de camion, cantitatea maximă de beton care poate fi transportată variază.