Ce nisip să alegi: carieră sau râu?

nisip beton

Nisipul este un material indispensabil în construcții, folosit anual în lume cu miliarde de tone. Care este diferența dintre nisipul de râu și omologul său, extras într-o carieră? Și de ce depinde alegerea materialului pentru construcție?

Răspunsul la întrebarea ce fel de nisip să cumpărați este determinat de scopul achiziției sale, sau mai degrabă de specificul sarcinii pentru care se plănuiește să-l folosească. Să considerăm diferențele dintre caracteristicile materialelor de origine diferită ca un factor care determină posibilitatea utilizării lor.

nisip de râu

Se obține prin prelucrarea canalului râului cu ajutorul dragelor, care îndepărtează depozitele de minerale din fund. Diametrul boabelor acestui tip de materie primă variază de la 0,3 la 2,5 mm. Principalul avantaj este un grad ridicat de puritate, ceea ce face ca materialul să fie foarte solicitat și aproape universal. Dar este de remarcat faptul că prețurile pentru acesta sunt de obicei ceva mai mari decât pentru nisipul de carieră.

Domenii de utilizare: 

  • producția de beton și produse din beton armat; 
  • prepararea mortarului, amestecuri de constructii pentru sapa, zidarie; 
  • o optiune excelenta, sigura pentru cutii cu nisip pentru copii, locuri de joaca (dar trebuie sa va asigurati ca aveti certificat pentru material).

Nisip de carieră

Acest tip de nisip este extras în cariere în pantă sau plane – cu participarea excavatoarelor, buldozerelor, basculantelor și a altor echipamente auxiliare. Dimensiunea variază de la 1 la 5 mm. O cantitate mare de impurități în materie primă (până la 30% din particule de praf și argilă, pietre și alte elemente) este un factor care limitează posibilitățile de aplicare.

Materialul este o soluție potrivită: 

  • pentru ciclul „zero” de construcție – aruncarea teritoriului, ridicarea șantierului, nivelarea reliefului, eliminarea găurilor; 
  • dacă aveți nevoie de nisip sub fundație: pentru a forma o „pernă”; 
  • poate fi folosit și ca parte a mortarelor, amestecurilor de ipsos, etc. – dar numai după procedura de curățare a materialului, de ex. dacă este însămânțat sau spălat.

Și cum rămâne cu marea?

Specia este mai rară, dar, fără îndoială, merită și atenție. Nisipul extras din fundul mărilor are, de regulă, cel mai mare preț în comparație cu opțiunile din cariere și râuri, datorită metodei mai dificile de extracție. În același timp, nu există particule de argilă în compoziția materialului; acesta se distinge printr-un coeficient de filtrare ridicat. Dimensiunea boabelor de nisip este în medie de 2,8-3,5 mm. Dezavantajul este prezența sării, care este adsorbită din apă. Cu toate acestea, după procedura de spălare, prelucrare hidromecanizată, prevăzută de ciclul de producție al întreprinderilor miniere, nisipul de mare este trimis cu succes la nevoile de construcție.

www.evobeton.ro