Trebuie să turnați o placă de beton pe care să vă așezați piscina supraterană?
DE CE ESTE NECESAR SĂ SE FACĂ O PLACĂ SUB O PISCINĂ SUPRATERANĂ?
O placă de beton creează un suport plat, rezistent și durabil pentru viitoarea dvs. instalare.
O placă de fundație a piscinei supraterane din beton nu este neapărat necesară pentru piscinele gonflabile mici (piscine de sine stătătoare) pentru care este suficient un simplu pat de nisip pe pâslă geotextilă sau o foaie de sol.
Se recomanda in general in cazul piscinelor cu volum mai mare, precum piscinele tubulare sau bazinele rigide. Placa de protecție din beton ajută la prevenirea tasării terenului care ar putea deteriora structura și fundul piscinei.
In cazul piscinelor din lemn (kit piscina din lemn), suportul din beton ajuta si la protejarea lemnului impotriva umiditatii solului si prin urmare isi mentine rezistenta in timp.
Tipul de suport pe care vei putea amplasa piscina ta, si deci eventuala nevoie de placa de beton, este indicat in documentatia tehnica furnizata de producatorul piscinei.
CUM SĂ PROIECTAȚI O PLACĂ PENTRU O PISCINĂ SUPRATERANĂ?
O placă pentru o piscină supraterană trebuie să fie proiectată ca o plută .
În general, o plută este o lucrare de fundație. Este o placă care servește drept bază stabilă pentru construcția unei clădiri, a unei case sau a unei piscine.
Spre deosebire de o placă simplă sau pavaj, o placă este capabilă să preia sarcini grele (exemple: pereții unei case, piscină). Acesta servește ca distribuitor de sarcină și, prin urmare, oferă o stabilitate excelentă structurii. Grosimea și densitatea de armătură sunt mai mari decât la pavaj.
Deci, mai exact, având în vedere încărcătura grea care trebuie preluată, placa pe care se va sprijini piscina dumneavoastră supraterană va fi de fapt o plută!
Pentru comoditate, vom vorbi în restul articolului despre „placă”, deoarece o placă este în cele din urmă doar un tip de placă.
CE GROSIME PLACĂ DE BETON PENTRU PISCINA SUPRATERANĂ?
Grosimea plăcii de beton depinde de sarcina care trebuie suportată (trebuie adaptată tipului de bazin).
Grosimea plăcii de piscină necesară este în general indicată în documentația tehnică furnizată de producător.
În cazul în care nu aveți nicio indicație sau că furnizorul dumneavoastră nu știe să determine grosimea, puteți adopta următoarele prevederi rezultate din regulile art .
În toate cazurile, grosimea minimă care trebuie respectată pentru o placă de piscină supraterană este de 15 cm de beton armat .
Această grosime este un minim de respectat. In functie de dimensiunile piscinei, este prudent sa optezi pentru o grosime mai mare (ex. 20 cm grosime) pentru o mai buna rezistenta a structurii.
Dacă aveți dubii, nu ezitați să apelați la un profesionist pentru a calcula grosimea plăcii dumneavoastră.
CUM SE FACE O PLACĂ PENTRU O PISCINĂ SUPRATERANĂ?
Iată pașii de urmat pentru a instala cu succes placa sub piscina dvs.:
1/ Definiți placa.
Marcați locația plăcii dvs. cu țăruși și o linie de cretă .
2/ Dig
Rupeți pământul la adâncimea dorită, știind că posibilul suport (pat de pietriș) trebuie să aibă o grosime de 20 cm, la care trebuie adăugat minim 15 cm de beton pentru placa dumneavoastră.
Dacă suprafața este mai mică de 10 m 2 , o puteți face manual. Dincolo de asta, va fi necesară închirierea unui mini-excavator.
3/ Pregătiți substratul
Compactați solul folosind un tămper manual sau o placă vibrantă.
Pamantul care sustine placa trebuie sa fie stabil , portant si omogen .
Dacă aveți îndoieli cu privire la calitatea solului dumneavoastră, este prudent să-l întăriți cu un pietriș (amestec de nisip și pietriș) așezat pe suprafața acestuia cu grosimea de 20 de centimetri și compactat.
Verificați planeitatea suportului cu o riglă de zidar și o nivelă cu burlă.
4/ Realizați cofrajul
Cofrajul este folosit pentru a delimita suprafata de betonat si pentru a mentine betonul pe loc pana se intareste.
Pentru realizarea cofrajelor, puteți folosi de exemplu scânduri de lemn de tip bastaing.
Tăiați plăcile de cofraj la dimensiunea potrivită și poziționați-le în locația planificată a plăcii viitoare.
5 Armătură
Iată un exemplu de armătură pentru o placă de piscină de 15 cm grosime:
- Asezati primul strat de plasa sudata. Spalierul nu trebuie să se sprijine direct pe suport (sol sau strat de acoperire). Acesta trebuie ținut ridicat cu aproximativ 5 cm pentru a asigura o bună acoperire a oțelului de către beton. Pentru a face acest lucru, poziționați spalierul pe pene de armare (plastic sau beton).
- Pentru a avea distanța corectă între cele două straturi de spalier, așezați la intervale regulate înlănțuirea cuștilor de armare cu o secțiune de 10×10 cm pe primul strat de spalier.
- Așezați al doilea strat de plasă sudată pe cuștile de armare a lanțurilor. Cele două straturi de spalier sunt apoi separate cu 10 cm și acoperite deasupra și dedesubt cu 5 cm de beton.
- Legați ansamblul folosind fire de oțel
6/ Comandați-vă betonul gata amestecat
Calculați volumul de beton necesar în m 3 . Dacă aveți nevoie de ajutor pentru determinarea cantității de beton, vă rugăm să consultați pagina noastră despre calcularea volumului de beton .
Comandați betonul cu ușurință pe evobeton.ro . Aceasta este o platformă online care vă ajută să organizați livrarea și să găsiți cel mai bun furnizor pentru placa dumneavoastră de beton sub o piscină.
7/ Turnați betonul
Turnarea nu necesită un know-how special. Betonul se întinde pe suprafață, apoi se nivelează cu o riglă de aluminiu, sprijinindu-se pe cofraj.
Betonul este apoi plutit apoi netezit pentru a obține o suprafață închisă și netedă.
8/ Decofreaza
Lăsați betonul să se întărească minim 48 de ore înainte de a îndepărta cofrajele.
Este recomandabil să așteptați întărirea completă a betonului, adică 28 de zile, înainte de a vă instala piscina.