Tehnologia de producere a produselor din beton armat a fost dezvoltata de mult timp si ofera parametri normalizati. Dar totusi, in acest proces in mai multe etape, nu poate fi exclus factorul uman – si, ca urmare, posibilitatea aparitiei defectelor in structurile din beton armat. Unele defecte sunt critice, in timp ce altele nu sunt atat de semnificative. Sa incercam sa intelegem aceasta diferen
Categorii de defecte
Toate defectele posibile ale betonului pot fi împărțite în 2 categorii în funcție de tipul de origine:
- Productie – obtinuta, dupa cum sugereaza si numele, in faza de productie. Motivul este o încălcare a cerințelor tehnologiei de fabricație.
- Operațional – apar deja în procesul de utilizare a produselor. Acest grup include, de asemenea, daune în timpul transportului, depozitarea necorespunzătoare a produselor.
Impacturile puternice, sarcinile excesive, factorii climatici negativi pot afecta negativ starea produselor din beton armat. Este important să respectați cu strictețe regulile de încărcare/descărcare, instalarea produselor. De asemenea, ar trebui să țineți cont de potențialul de influențe ale mediului, de exemplu, depozitarea produselor în umiditate poate duce la formarea de mucegai, ciuperci (așa-numita coroziune biologică).
Merită să țineți cont de faptul că defectele de beton pot fi nu numai evidente , ci și ascunse . Dacă primele sunt ușor de observat în timpul unei inspecții vizuale normale, atunci pentru a identifica daune de natură latentă, este necesar să se cunoască semnele indirecte caracteristice sau să se utilizeze tehnici și echipamente speciale de diagnosticare.
Defecte amovibile
În unele cazuri, imperfecțiunile materialelor nu prezintă un pericol deosebit, deoarece nu afectează în mod semnificativ parametrii de rezistență, posibilitățile de instalare și operare ulterioară. Deci, de exemplu, producția de produse din beton armat permite prezența unor fisuri superficiale sau așchii mici pe suprafața produselor. Situația poate fi corectată cu ajutorul amestecurilor de reparații, iar acest lucru nu va afecta caracteristicile cheie ale materialului. Cu toate acestea, este important să se evalueze corect severitatea daunei.
Defecte fatale
Există, de asemenea, tipuri mai grave de defecte în structurile și produsele din beton armat. Exemple vii sunt deplasarea cuștii de armare, grosimea necorespunzătoare a stratului de beton, porozitatea crescută, ancorarea necorespunzătoare a pieselor încorporate și a buclelor de montare, încălcările prescripțiilor în prepararea amestecului de beton. Dacă produsul achiziționat prezintă astfel de defecte, aceasta este baza pentru returnarea acestuia către producător. Este de remarcat faptul că astfel de copii ajung rareori la client – de obicei, fabricile acordă atenția cuvenită controlului calității, iar părțile sunt „curățate” de căsătorie.
Așchii și crăpături, consecințele biocoroziunii pot fi și ele fatale – dacă vorbim de manifestări semnificative. În aceste cazuri, prognoza este nefavorabilă: sub sarcini, materialul se va descompune doar mai puternic, iar utilizarea sa în construcție este inacceptabilă. Astfel de daune pot apărea atât în fabrică, cât și în etapa de livrare a materialului, precum și direct pe șantier – de exemplu, atunci când produsul cade de la înălțime sau este supus unei sarcini inacceptabile.
Potrivit statisticilor, principalele motive pentru starea substandard a betonului armat sunt transportul neglijent, încălcarea tehnologiei de depozitare și aruncarea nereușită a produselor. Este necesară o atenție deosebită atât din partea producătorului, cât și din partea clientului. Cel mai bun mod de a preveni orice defecte și deteriorare a structurilor din beton armat este, desigur, respectarea tehnologiilor de producție și a regulilor de funcționare. Și, bineînțeles, comandarea unei livrări profesionale de produse din beton armat de la un producător sau un furnizor cu experiență este, în cele mai multe cazuri, o soluție mai rațională în comparație cu ridicarea automată.