Cofrarea este un modul temporar special care acționează ca o formă pentru structurile viitoare. Mecanismul său constă într-o formă, schelă concepută pentru a susține. Principalele caracteristici ale cofrajului sunt durabilitatea și rezistența, ele permit ca structura de beton rezultată să aibă forma corectă. Mobilitatea în asamblarea și dezasamblarea sistemului de cofraj este importantă, astfel încât să nu existe dificultăți în timpul instalării armăturilor, așezării și compactării amestecurilor de beton.
La calcularea cofrajului se iau în considerare sarcinile verticale (masa betonului, armături, muncitori, transport) și orizontale (sarcina de vibrații a betonului descărcat, presiunea laterală a amestecurilor de beton).
Există mai multe tipuri de cofraje:
- Lemn (fabricat din lemn cu un conținut de umiditate mai mic de 25%).
- Metal (fabricat din foi de oțel, grosimea lor este de la 1,5 la 2 mm. Dacă cofrajul este plasă, atunci celulele ar trebui să fie mai mici de 5 × 5 mm).
- Beton armat (plăcile de beton armat, acționând ca învelișuri, vor fi inițial o formă, apoi vor deveni parte a structurii).
- Ciment armat (placi de ciment armat, a căror grosime este de la 15 la 20 mm, din beton.
- Cofraj pneumatic („gonflabil” din materiale textile tehnice, material cauciucat sau sintetice).
Sarcina principală la utilizarea cofrajului este reducerea aderenței la beton. Dacă cofrajul este realizat din materiale hidrofobe (nu umede, plastic sau textolit), atunci forțele de aderență sunt scăzute, iar structura de beton va avea o suprafață netedă. Dacă materialul de cofraj este hidrofil (umectabil, oțel sau lemn), atunci merită să utilizați lubrifianți speciali și acoperiri hidrofobe.
Cofrajele trebuie executate numai conform desenelor. Proiectul de realizare a structurilor din beton ar trebui inclus în proiectul de ansamblu al lucrărilor civile. Include:
- Marcarea desenelor (de obicei utilizate frecvent sau module complexe). Desenul include un plan de aranjare a elementelor, cofraj în secțiune, elevație și în dezvoltare.
- Hărți tehnologice de lucru.
- Organigramele lucrărilor de cofrare și relația cu alte tipuri de lucrări. Diagrama conține o listă a mecanismelor de ridicare, a zonelor de depozitare și un program pentru lucrările efectuate.